Världens största segeljaktstävlingar

Standard

Världen över finns det ett intresse för tävlingar på vatten. Några av de mest pampiga tävlingarna är helt klart segeljaktstävlingarna och här tänkte vi titta på vilka de största i världen egentligen är och ge lite information om var och en. För den riktigt inbitne kan man ju även gå så långt som att satsa pengar på dessa tävlingar, och medan utbudet av sådana odds inte är de största är det alltid värt att kolla på sajter som erbjuder detta utan omsättningskrav, om de även täcker några av dessa tävlingar.

1. Cowes Week

Detta är en av de regattor som hållit på längst då den sträcker sig ända tillbaka till 1826. Med upp till 1 000 båtar och omkring 8 000 deltagare i ett brett spektrum från vardagsseglare till proffs i världsklass är denna regatta verkligen den enda av sitt slag. Varje augusti håller man detta event i Solentsundet som skiljer Isle of Wright från England.

2. Volvo Ocean Race

Tidigare känt som Whitebread Round the World Race är en tävlings som hålls var tredje år. Sann till sitt gamla namn är detta ett lopp som sträcker sig över hela världen. Det uppkommande loppet, som för övrigt är det 13 loppet sedan tävlingen instiftades 1973, kommer att börja i Alicante i Spanien och efter en tur kring globen kommer att avslutas i Haag i Nederländerna.

3. America’s Cup

När det kommer till ålder kan America’s Cup nästan mäta sig med Cowes Week då den har anordnats ända sedan 1851, men med tävlingar endast var fjärde år ligger de så klart ganska långt efter i antalet. Trots namnet har tävlingen tagit plats på många olika delar av världen. Maj 2017 var det senaste tävlingstillfället där USAs Golden Gate Yacht Club försökte försvara titeln mot Nya Zeelands Royal New Zealand Yacht Squadron men förlorade. 2021 är det då dags för Royal New Zealand Yacht Squadron att försvara titeln mot Italiens Circolo della Vela Sicilia.

4. Vendée Globe

Av alla de stora tävlingarna i segeljaktklassen är Vendée Globe den mest extrema. Detta är också en tävling som går över hela hela världen, men varje deltagare utför den helt solo utan assistans och utan paus. Tävlingen utgår från och slutar i Frankrike, närmare bestämt i departementet Vendée i regionen Pays-de-la-Loire. Sedan tävlingen startade 1989 har 8 tävlingar genomförts. Var tävling avbryter flera seglare tävlingen på grund av en eller annan anledning. Sammanlagt tre personer har under åren även gått förlorad till sjöss.