Säkerhet på sjön

Standard

Att följa säkerhetsanvisningar när man är ute på sjön är viktigt, att använda flytväst kan tyckas vara en självklarhet. Ta för vana att alltid ha flytväst när man befinner sig på sjön, det räddar liv. Det vet vi! Det gäller att vara förutseende och försiktig när man är ute på sjön, viktigt är också att ha rätt utrustning, som flytväst till exempel.

Att undvika olyckor genom att planera sin färd ordentligt och att vara rätt utrustad för sin sjöfärd kan hjälpa dig vid eventuella svårigheter. Se till att din mobiltelefon är fulladdad vid avfärd är bara en ska som man bör kolla innan man ger sig av. Det finns nödutrustning att inskaffa till din båt som kan hjälpa dig i nödsituationer. Skaffa dig nödvändiga utbildningar som du kan ha nytta av ute på sjön. Skulle olyckan vara framme så är du förberedd och kan rädda dig ur knepiga situationer.

Idag så finns det både hos båtklubbar och på marinor hjärtstartare, och dessa är relativt enkla att använda. Du klarar det utan att ha gått utbildning, men det finns företag som säljer både hjärtstartare och utbildning för dessa. Finns det inte hjärtstartare hos din båtklubb eller marina så är det att rekommendera att inskaffa och även funktionärer i klubben får gå utbildning HLR (hjärt- och lungräddning) och hur hjärtstartaren fungerar.